Cart 0

AFYAA Hayyiba (Edisi Bahasa Melayu)

AFYAA Hayyiba (Edisi Bahasa Melayu)

 (HABBATUS SAUDA/MINYAK BIJI HITAM) Apa Itu Habbatus Sauda? 

 Seperti yang kita tahu, Habbatus Sauda menjadi salah satu bahan utama untuk suplemen makanan tambahan yang menajdi sebagai sumber perniagaan buat pengeluaran tempatan. Jadi, apakah khasiat Habbatus Sauda ini yang dapat membantu sebagai makanan tambahan dan kandungan apa yang terdapat dalam Habbatus Sauda yang menyebabkan ianya menjadi permintaan yang tinggi dalam kesihatan?

Habbatus Sauda adalah herba dan rempah tradisional yang sudah lama digunakan dan ianya terbukti dan diuji dari masa ke semasa untuk mendapatkan kesihatan optimum. 

Bahan-bahan Habbatus Sauda dipilih dengan teliti dan diproses untuk memastikan kandungan bioaktif dapat menyerap dari badan anda. 

Bukan sahaja bahan-bahan utama dalam Habbatus Sauda malah juga dikenali sebagai (Minyak Benih Hitam , Jintan Hitam dan Nigella Sativa) diuji darimasa ke semasa dan Habbatus Sauda disokong dengan kuat oleh penyelidikan sains moden. 

Untuk menyokong penyelidikan Habbatus Sauda ini bukan sahaja diselidik oleh pelbagai pengkaji sains tetapi juga semua bahan sokongan dalam Habbatus Sauda ini juga disokong kuat oleh penyelidik dan pakar secara teliti demi menyediakan keadaan kesihatan yang optimum. 

Blog Afyaa Hayyiba.png 

Oleh itu , disini kita dapat lihat bahawa Habbatus Sauda dirumuskan dengan 8 bahan yang terkenal untuk memberikan kesihatan yang optimum dan semua bahan yang telah diekstrak dalam Habbatus Sauda ini mempunyai kandungan bioaktif yang aktif bertindak balas sebagai contoh:   

- Ekstrak Benih Hitam (Thymocid)
- Ekstrak Peria Katak (Polypeptide-k "PPK") 
- Ekstrak sylvestre gymnema (Pokok Gumar)  
- Ekstrak Kayu Manis 
- Ekstrak Noni  
- Ekstrak Misai Kucing  
- B -Kompleks 
- Kromium 

Blog Afyaa Hayyiba (1).png                  

HABBATUS SAUDA (Cumin Hitam / Minyak Biji Hitam / Jintan Hitam) 

         Kebaikan minyak benih hitam (Jintan Hitam) 

         Adakah anda tahu bahawa Minyak Jintan Hitam ini telah digunakan sejak dari zaman Mesir purba lagi? 

Seandainya Habbatus Sauda ini tidak memberi manfaat & kebaikan atau belum terbukti oleh penyelidik saintifik yang menyokong tuntutan kesihatan produk tersebut, ia mungkin sudah lama dihentikan. 

 

Sepertimana ada pepatah dari Nabi Muhammad S.A.W: 

"Habbatus Sauda boleh menyembuhkan setiap penyakit kecuali mati’’ 

Jadi disini anda akan tahu manfaat & kebaikan mengenai minyak Jintan Hitam 

(Habbatus Sauda) 

(Menurunkan Berat Badan) 

Antaranya Minyak benih hitam (Habbatus Sauda) boleh membantu menurunkan berat badan dan meningkatkan toleransi glukosa, meningkatkan kesihatan hati, mengurangkan keradangan dan mengawal tahap glukosa. Jika anda mempunyai bantuan lain untuk mengawal pengeluaran insulin dan menguruskan tahap insulin di mana akan menghalang pengumpulan.

(Antioksida yang tinggi) 

Minyak benih hitam (Habbatus Sauda) yang tinggi antioksida iaitu dipanggil thymoquinone. Thymoquinone mempunyai kesan antioksida dan anti radang yang kuat. Oleh itu, penyelidik mencadangkan seperti mana bahan yang sedia ada dapat membantu melindungi kesihatan otak dan merawat beberapa jenis kanser dan jugak membantu melindungi sel–sel sebelum sel–sel tersebut akan mengalami masalah yang serious berpunca daripada molekul yang tidak stabil yang dipanggil radikal bebas menguasai sel–sel tersebut. 

Blog Afyaa Hayyiba (2).png                      

(Anti-Radang yang tinggi) 

Sinergi dan antioksida mempunyai asid lemak omega 3 yang tinggi. Gabungan 3 bahan ini dapat membantu masalah keradangan dan memberi kesan yang optimum. Oleh itu, Minyak Biji Hitam (Habbatus Sauda) terbukti dapat meningkatkan gejala artritis reumatoid. Mengambil minyak biji hitam oral boleh membantu mengurangkan gejala keradangan rheumatoid arthritis. Di samping itu, kesan anti-radang minyak benih hitam boleh diperluaskan untuk meningkatkan gejala asma. Kesannya dalam mengurangkan keradangan di saluran udara juga boleh membantu. 

(Faedah Untuk Kulit) 

Benih tumbuhan telah digunakan di Asia Tenggara, dan Timur Tengah dan Timur Jauh sebagai ubat semulajadi untuk merawat banyak penyakit, dan dianggap menawarkan faedah termasuk anti-mikrob, antioksidan, dan anti-adang di mana akan memberi manfaat & kebaikan pada kulit.                                                     

Berikut adalah beberapa kajian yang telah dilakukan :  

Ekzema: Menurut ekzema berskala kecil 2013 membandingkan faedah terapeutik sativa dengan ubat-ubatan preskripsi, minyak benih hitam boleh mengurangkan keterukan ekzema tangan 

     Jerawat: Penyelidik menunjukkan bahawa kesan antimikrob dan anti-radang minyak benih hitam boleh meningkatkan jerawat Dalam satu kajian, 58 peratus peserta menilai tindak balas mereka terhadap rawatan ini sebagai baik, manakala 35 peratus merasakan keputusan mereka adalah sederhana.

Psoriasis: Kajian 2012 mengenai tikus menunjukkan bahawa minyak juga mungkin mempunyai faedah antisoptik.                                                             

(Pencegahan Cancer) 

Minyak biji hitam (Nigella Sativa) mengandungi thymoquinone yang merupakan sebatian antioksidan dan anti-radang yang juga mungkin mempunyai sifat mengurangkan tumor. Penyelidik baru - baru ini telah melihat bahawa thymoquinone dalam minyak benih hitam dapat mempengaruhi kematian sel yang diprogram, atau apoptosis, dalam beberapa jenis sel termasukla sel otak, leukemia, dan sel-sel kanser payudara. 

Blog Afyaa Hayyiba (3).png 

(Otak meningkatkan manfaat benih Habbatus Sauda) 

 Oleh kerana itu sifat anti-radang Habbatus Sauda dan antioksida , penyelidik telah melihat beberapa manfaat & kebaikan dari benih ini termasuklah ingatan dan fungsi kognitif yang lebih baik. 

 Habbatus Sauda juga merupakan herba yang menjanjikan untuk rawatan dan pencegahan penyakit Alzheimer (Pelupa) kerana ia telah menunjukan untuk membantu dan melindungi kemerosotan neuron diberapa bahagian otak.          

(Faedah antimikrob benih Habbatus Sauda)  

Habbatus Sauda didapati mempunyai sifat antimikrob untuk melawan bakteria dan jangkitan tertentu , dari jangkitan telinga hingga pneumonia dan staph.  

Penyelidik di Pakistan telah menunjukkan Habbatus Sauda berkesan untuk melindung pertumbuhan Staphylococcus aureus tahan Methicillin (MRSA) , jangkitan staph yang membawa maut dan sukar dirawat. Selain itu ,  lebih banyak penyelidikan diperlukan , data sedia ada mengenai sifat antimikrob dan antibiotik benih Habbatus Sauda menjanjikan! 

Masih terdapat banyak manfaat kesihatan daripada Habbatus Sauda dan Jintan Hitam seperti prestasi otak, anti-penuaan, dan banyak lagi. Walau bagaimanapun , anda mengetahui diri anda sebaik sahaja anda mula menggunakan Habbatus Sauda dan mendapat manfaat kesihatan untuk diri sendiri. 

 

(EKSTRAK BIJI PERIA – Ekstrak Labu Pahit) 

Labu pahit atau ekstrak tembikai pahit atau dikenal sebagai Momordica charantia adalah tanaman tropis milik keluarga labu dan kaitannya dengan zucchini, labu, labu dan timun. Ia ditanam di seluruh dunia untuk buah-buahan yang boleh dimakan yang dianggap sebagai ujikaji dalam pelbagai jenis masakan Asia. Biasanya kaum China zaman dahulu menggunakan sebagai tambahan kepada rasa tajam dan rasa yang berbeza , tembikai pahit telah dikaitkan dengan beberapa manfaat kesihatan yang mengagumkan. 

 (Sangat Berkhasiat) 

Labu pahit (BIJI PERIA) adalah sumber vitamin dan mineral yang kaya. Ia terdiri daripada besi magnesium, kalium, vitamin A dan C. Ia mengandungi dua kali ganda jumlah kalsium dalam bayam dan beta-karotena brokoli. Pelbagai antioksidan dan sebatian anti-radang terdapat dalam labu pahit.        

(Bagus Untuk Orang Yang Kencing Manis) 

Labu pahit mengandungi polipeptida, sebatian seperti insulin yang dipanggil dan charantin, yang mempunyai sebatian anti-diabetes. Komponen-komponen ini mula bertindak dengan menyokong pengurangan paras gula darah. Ia juga membantu untuk mengelakkan pancang yang tidak dapat diramalkan dan titisan dalam tahap insulin dengan mengawal metabolisme dan penggunaan gula badan telah dimakan. Labu pahit bertindak sebagai agen hipoglisemia.Ia adalah sumber serat larut yang kaya dan rendah dalam indeks glisemik, yang membantu menurunkan paras gula darah.  

Meningkatkan penurunan berat badan Bitter Gourd (Peria) merangsang hati untuk merembeskan asid hempedu yang penting untuk memetabolisme lemak dalam badan. Lebih-lebih lagi, ia membantu dengan penindas kelaparan dan meningkatkan metabolisme di mana dalam kedua-dua kes akan diterjemahkan kepada lebih banyak faedah penurunan berat badan.  

Untuk meringkaskannya, labu pahit mempunyai banyak manfaat kesihatan. Di samping itu, kepada manfaat kesihatan yang disebutkan di atas, Bitter Gourd juga membantu menurunkan tahap kolesterol jahat, dengan itu mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok. Bukan itu sahaja. Ia menguatkan sistem imun, meningkatkan kesihatan pernafasan, meningkatkan kesihatan kulit, dan mengandungi sifat anti-penuaan. 

 

(Ekstrak Misai Kucing) 

Ekstrak Misai Kucing mempunyai sifat anti-hipertensi, diuretik, anti-kulat, anti-bakteria, dan anti-radang. Daunnya mempunyai asid kafein, flavonoid lipophilic, dan diterpens oksigen. Berikut adalah beberapa manfaat kesihatan yang menakjubkan ekstrak misai kucing yang boleh menyumbang secara positif kepada kesihatan anda.  

Mencegah Tekanan Darah Tinggi.  

Di samping itu, Ekstrak Misai Kucing mempunyai sifat antioksidan dan anti-radang yang memberi anda kelegaan daripada tekanan darah tinggi. Misai Kucing Mengekstrak herba menyerang Angiotensin Converting Enzim dengan bantuan asid Rosmarinic, yang menghulurkan saluran darah anda, dengan itu menghalang tekanan darah.  

Membantu dalam Masalah berkaitan Buah Pinggang. 

Ekstrak Misai Kucing boleh menyembuhkan batu karang. Ia mempunyai sifat anti-radang dan anti-mikrob, yang menghalang jangkitan buah pinggang dan Saluran Kencing. Ekstrak Misai Kucing adalah diuretik dan detoxifier semulajadi, yang mengepam toksid keluar dari badan. dengan itu mengeluarkan batu karang. Ia mempunyai sebatian bioaktif, yang membantu dalam penyakit yang berkaitan dengan buah pinggang. Ekstrak tumbuhan Misai Kucing juga mempunyai glycosides Orthosiphonin, yang mengekalkan kesihatan buah pinggang dengan membubarkan asid urik, fosfat, dan oxalate. 

Membantu dalam Masalah Pernafasan. 

Ekstrak tumbuhan misai kucing digunakan untuk merawat selesema dan batuk biasa. Sebatian di dalamnya sangat berguna dalam jangkitan mulut dan tekak. Ia mempunyai sifat anti-virus, yang melawan jangkitan virus dan penyakit.  

Mencegah Diabetes. 

Tumbuhan Teh Java mempunyai asid ursolik dan oleanolik, yang mengurangkan tahap glukosa darah di dalam badan. Ia mempunyai sifat anti-radang, yang menghalang diabetes. Ekstrak tumbuhan misai kucing meningkatkan leptin dalam badan yang mengawal gula darah. 

Membantu dalam Penurunan Berat Badan.  

Tumbuhan misai kucing adalah sumber kaya asid ursolik dan berberine, yang membantu dalam penurunan berat badan anda. Minum ekstrak tumbuhan misai kucing (teh hijau java) mengurangkan berat badan dan meningkatkan metabolisme anda dan menyahtoksik seluruh badan anda. 

Mempunyai Sifat Anti-kulat. 

Ekstrak tumbuhan misai kucing mempunyai sifat anti-kulat, yang boleh menyembuhkan 'Candida Albicans' yang merupakan jangkitan kulat. Ia boleh menyebabkan muntah, cirit-birit, hipotensi, dan masalah pernafasan. Ekstrak tumbuhan misai kucing mempunyai sebatian yang dinamakan - polisakarida, terpenes, alkaloid, fenolik, dan asid amino, yang melawan jangkitan kulat dan virus Denggi. 

Menghalang Gout. 

Ekstrak tumbuhan misai kucing memberi anda kelegaan daripada gout. Ia mempunyai flavonoid dan asid semulajadi, yang menghalang sakit sendi. Pengeluaran asid Urik yang dipertingkatkan di dalam badan membawa kepada 'Gout' (Sakit Sendi). Tetapi terima kasih kepada sifat anti-radang tumbuhan ini, yang mengurangkan tahap asid urik di dalam badan. 

Menawarkan Sifat Anti-bakteria. 

Ekstrak tumbuhan whiskers kucing mempunyai sifat anti-bakteria, yang seterusnya membantu anda dengan masalah pergigian dan jerawat. Ia melawan bakteria berbahaya seperti E.coli, Klebsiella, Bacillus subtilis, Micrococcus Luteus, dan Vibrio parahaemolyticus. Ia mempunyai alkaloid dan bahan bio-aktif, yang merawat pelbagai jangkitan bakteria. 

 

(Estrak Kayu Manis) 

Ekstrak Kayu Manis Kayu manis adalah rempah yang sangat kaya dengan khasiat perubatan. Ia digunakan untuk memerangi radikal penyebab kanser di dalam badan. Ia adalah rempah yang boleh mencegah kanser usus. Kayu manis digunakan untuk merawat pesakit yang menghidap penyakit Parkinson, dan dalam rawatan gangguan defisit perhatian. Kayu manis boleh merawat lemah tenaga batin pada lelaki dan boleh menyembuhkan mati pucuk. Jadi, apa lagi dalam herba kecil yang istimewa ini? 

 Mengapa Kita Mahu Lebih Banyak Rempah Ini? 

Kuasa antioksidan Kayu manis mengandungi dos antioksidan yang besar yang menghalang pertumbuhan radikal bebas dalam badan. Kayu manis telah terbukti melambatkan proses penuaan badan dengan ketara. Kayu manis telah diuji sebagai herba antioksidan tertinggi (nombor 1) manakala ia berada di kedudukan ketujuh dalam antioksidan di kalangan rempah ratus. Flavonoid dan asid fenolik terdapat dalam jumlah besar dalam kayu manis, dan sebatian ini berfungsi bersama-sama dalam mengurangkan tekanan.

]Melawan keradangan Kayu manis. 

mempunyai ciri anti-radang dan membantu dalam mengurangkan kemungkinan serangan jantung, strok, tekanan darah tinggi, dan penyakit lain yang berkaitan. Ia didapati dapat mengurangkan kolesterol jahat (LDL) dan meningkatkan kolesterol baik (HDL) dalam badan. Kayu manis mempunyai sifat menyokong paru-paru dan boleh melawan kerosakan tisu badan, kerana sifat anti-radangnya.

Ubat Sakit Gigi.  

Pertumbuhan bakteria di dalam mulut membawa kepada pembentukan plak dan penyakit lain dalam gigi. Kayu manis mempunyai kualiti antibakteria yang banyak dan mengekalkan kesihatan gigi jika dimakan dengan kerap. 

Mencegah Diabetes. 

Jenis2 Kayu manis mempunyai kuasa untuk meningkatkan sensitiviti insulin, dan ini membantu dalam pencegahan diabetes jenis 2 dan rintangan metabolik. Ia membantu dalam menurunkan paras gula dalam darah seseorang, dan oleh itu, dikenali sebagai makanan anti-diabetes. Kayu manis memperlahankan pemecahan karbohidrat dalam sistem pencernaan, selepas memasuki aliran darah, dengan itu mengurangkan paras gula dalam darah. Oleh itu, kayu manis kadangkala boleh bertindak sebagai rahmat untuk pesakit diabetes. 

Penawar untuk penyakit neurodegenerative.  

ialah kayu manis yang didapati mempunyai kesan positif dan menenangkan pada pesakit dengan penyakit neurodegeneratif. Satu kajian menunjukkan bahawa kayu manis menghalang dua sebatian yang membawa kepada penyakit Parkinson dan penyakit Alzheimer. Pengambilan kayu manis seterusnya menghalang pertumbuhan sejenis protein dalam otak yang telah dikenal pasti sebagai faktor utama menyebabkan Alzheimer. Kayu manis didapati melindungi neuron dan aktiviti deria motor, dan dengan itu membantu pesakit Parkinson juga. 

Rawat jangkitan virus Kayu manis. 

mempunyai keupayaan yang kuat dalam badan anda untuk melawan jangkitan virus. Ia berfungsi paling baik dalam mengawal gejala selesema biasa. Ia juga menghalang pembentukan kahak dan kesesakan dada. 

Kayu manis mampu membantu Gangguan kekurangan perhatian (ADD) 

Kayu manis berguna untuk orang yang mengalami gangguan kurang perhatian. Pesakit-pesakit ini biasanya mengembangkan sifat berkhayal dan terganggu dengan perkara yang kecil. Pesakit ini menghadapi masalah duduk untuk jangka masa yang lama, dan mereka menghadapi kesukaran untuk memastikan perkara yang teratur. Bercakap berlebihan, marah, tidak sabar adalah beberapa gejala lain yang dilihat di kalangan orang sedemikian, dan pengambilan kayu manis yang konsisten didapati telah membuat perubahan besar pada pesakit yang mengalami gangguan kekurangan perhatian. 

Pengurusan berat badan.  

Kayu manis menggalakkan penurunan berat badan dengan membuat makanan dalam sistem pencernaan perlahan-lahan rosak. Ini memberikan rasa kenyang dan mengurangkan keinginan, dan seterusnya secara automatik membantu dalam pengambilan makanan yang lebih sedikit. 

Ubat Semulajadi untuk Keracunan Makanan. 

Kayu manis mempunyai sifat antimikrob yang membantu dalam memerangi salmonella, jangkitan bakteria yang menjejaskan usus. Penyakit yang disebabkan oleh salmonella dikenali sebagai keracunan makanan. 

Rawatan Kemandulan.  

Kayu manis adalah afrodisiak semulajadi dan didapati dapat meningkatkan dorongan seksual. Ia juga digunakan dalam rawatan kemandulan. Peranan kayu manis dalam rawatan kemandulan adalah untuk meningkatkan keinginan seksual lelaki, seterusnya membantu dalam meningkatkan pengeluaran sperma. 

(Kulit Awet Muda) 

Kayu manis didapati dapat meningkatkan pengeluaran kolagen dalam badan, dan ini membantu dalam mengekalkan kulit muda dan tegang. Lebih-lebih lagi dalam cuaca Malaysia yang sangat panas, sifat antioksidannya yang tinggi sebenarnya membantu dalam melindungi kolagen kulit. 

 

(Ekstrak Mengkudu) 

 Ekstrak Mengkudu berasal daripada buah tumbuhan malar hijau tropika yang dipanggil Noni (lebih dikenali sebagai mulberi India). Ia adalah pokok renek yang berasal dari Asia Selatan dan Tenggara serta pulau-pulau Pasifik dan bahkan disebut dalam teks Ayurveda kuno. Ia bukan sahaja bagus untuk kulit anda tetapi juga bagus untuk kesihatan umum anda. 

Merawat sakit sendi. 

pelbagai kajian mencadangkan bahawa jus mengkudu membantu mengurangkan kesakitan dan mengurangkan kemusnahan sendi yang terlibat dalam sakit sendi kerana sifat analgesiknya(ubat tahan sakit) . Jika anda menjalani gaya hidup sihat dan minum jus Mengkudu setiap hari, anda boleh mengurangkan kesakitan ke tahap minimum. 

Mengurangkan risiko gout.  

adalah sejenis arthritis yang disebabkan oleh pembentukan kristal asid urik di sendi. Kajian telah menunjukkan bahawa jus mengkudu boleh mengurangkan kepekatan asid urik dalam darah, seterusnya mengurangkan risiko gout. 

Meningkatkan Kesihatan Imun.  

Selain tahap vitamin C yang tinggi, jus mengkudu mengandungi fitokimia dan antioksidan lain yang mungkin menyokong sistem imun. Beberapa penyelidik menyatakan bahawa model haiwan menunjukkan keupayaan mengkudu untuk memodulasi sistem imun, membantu memastikan subjek sihat. Pada manusia, pengambilan mengkudu secara tetap meningkatkan aktiviti antioksidan dalam badan. Tahap antioksidan yang lebih tinggi membantu memodulasi sistem imun dan meningkatkan fungsi imun. 

Meningkatkan Kesihatan Jantung. 

Jus mengkudu boleh membantu menyokong jantung dengan menurunkan lemak darah dan kolesterol serta mengurangkan keradangan, kedua-duanya mungkin merupakan faktor risiko penyakit jantung. Dalam perokok tegar, jus mengkudu mengurangkan faktor risiko seperti paras kolesterol LDL dan paras kolesterol total, serta mengurangkan penanda keradangan yang dipanggil protein C-reaktif. Dalam satu kajian, didapati bahawa jus mengkudu menyebabkan pengurangan tekanan darah dan degupan jantung. 

Menyokong Penurunan Berat Badan. 

Jus mengkudu juga boleh menyokong penurunan berat badan. Penyelidikan menyatakan bahawa dalam model haiwan, penggunaan jus mengkudu mempunyai beberapa kesan berbeza yang boleh membantu penurunan berat badan, termasuk meningkatkan tahap ghrelin, yang membantu memastikan badan berasa kenyang, mencegah penambahan berat badan mengurangkan lemak viseral, menurunkan berat badan, menurunkan lemak darah, memperbaiki penanda kesihatan metabolik, seperti gula darah dan toleransi insulin. 

Pada manusia, kajian yang lebih kecil menunjukkan terdapat juga beberapa manfaat. Penyelidikan telah mendapati bahawa orang yang mengalami obesiti yang menambah mengkudu pada diet rendah kalori mengalami penanda penurunan berat badan yang lebih baik. Termasuk mengurangkan lemak badan.  

Boleh Meningkatkan Daya Tahan Semasa Bersenam. 

Jus mengkudu boleh meningkatkan daya tahan fizikal. Malah, penduduk Kepulauan Pasifik percaya bahawa makan buah mengkudu menguatkan badan semasa perjalanan memancing dan pelayaran yang panjang. 

Beberapa kajian menunjukkan kesan positif minum jus mengkudu semasa bersenam. Sebagai contoh, satu kajian selama 3 minggu memberikan pelari jarak jauh 3.4 auns (100 ml) jus mengkudu atau plasebo(ubat) dua kali sehari. Kumpulan yang minum jus mengkudu mengalami peningkatan 21% dalam purata masa untuk keletihan, yang menunjukkan peningkatan daya tahan. Penyelidikan manusia dan haiwan lain melaporkan penemuan yang sama untuk menggunakan jus mengkudu untuk memerangi keletihan dan meningkatkan daya tahan. 

Peningkatan daya tahan fizikal yang dikaitkan dengan jus mengkudu berkemungkinan berkaitan dengan antioksidannya — yang mungkin mengurangkan kerosakan pada tisu otot yang biasanya berlaku semasa senaman. 

Mengandungi Antioksidan yang kuat. 

Jus mengkudu terkenal dengan tahap antioksidan yang tinggi. Antioksidan menghalang kerosakan sel yang disebabkan oleh molekul yang dipanggil radikal bebas. Badan anda memerlukan keseimbangan antioksidan dan radikal bebas yang sihat untuk mengekalkan kesihatan yang optimum. Penyelidik mengesyaki bahawa potensi manfaat kesihatan jus mengkudu mungkin berkaitan dengan sifat antioksidannya yang kuat. 

Antioksidan utama dalam jus mengkudu termasuk beta karotena, iridoid, dan vitamin C dan E. Khususnya, Iridoid menunjukkan aktiviti antioksidan yang kuat dalam kajian tabung uji — walaupun lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengesahkan kesannya pada manusia. 

Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan bahawa diet yang kaya dengan antioksidan - seperti yang terdapat dalam jus mengkudu - boleh mengurangkan risiko penyakit kronik seperti penyakit jantung dan diabetes, atau juga kanser. 

 

(EKSTRAK GYMNEMA SYLVESTRE) 

Ekstrak Gymnema SylvestreDari hutan tropika India, Afrika, dan Australia, Gymnema Sylvestre ialah pokok renek memanjat berkayu. Daunnya telah digunakan dalam amalan perubatan India kuno Ayurveda selama beribu-ribu tahun. Ia telah menjadi ubat tradisional untuk pelbagai penyakit, termasuk kencing manis, malaria, dan gigitan ular. 

Herba ini dianggap menghalang penyerapan gula dan dengan itu telah menjadi subjek kajian popular dalam perubatan Barat. 

Mengurangkan Keinginan Gula.  

dengan Menjadikan Makanan Manis Rasanya Kurang Manis Gymnema Sylvestre boleh membantu mengurangkan keinginan gula. Salah satu komponen aktif utama dalam tumbuhan ini ialah asid gimnemik, yang membantu menyekat rasa manis. Apabila dimakan sebelum makanan atau minuman manis, asid gimnemik menyekat reseptor gula pada citarasa anda. 

Penyelidikan menunjukkan bahawa ekstrak Gymnema Sylvestre boleh mengurangkan keupayaan untuk merasai kemanisan dan dengan itu menjadikan makanan manis kurang menarik. Dalam kajian ke atas individu berpuasa, separuh diberi ekstrak Gymnema. Mereka yang menerima suplement kurang selera untuk makanan manis pada hidangan berikutnya dan lebih cenderung untuk mengehadkan pengambilan makanan mereka, berbanding mereka yang tidak mengambil ekstrak Gymnema Sylvestre. 

Menurunkan Paras Gula. 

Darah Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, lebih daripada 420 juta orang di seluruh dunia menghidap diabetes, dan jumlah ini dijangka meningkat. Diabetes adalah penyakit metabolik yang dicirikan oleh paras gula darah tinggi. Ia disebabkan oleh ketidakupayaan badan anda untuk menghasilkan atau menggunakan insulin dengan berkesan. Gymnema Sylvestre dianggap mempunyai sifat anti-diabetes. 

Sebagai tambahan, ia telah digunakan dalam kombinasi dengan ubat diabetes lain untuk menurunkan gula darah. Ia juga dipanggil Gurmar, iaitu bahasa Hindi untuk "pemusnah gula". Sama seperti kesannya pada citarasa anda, Gymnema sylvestre juga boleh menyekat reseptor dalam usus anda dan dengan itu penyerapan gula, menurunkan paras gula darah selepas makan anda. 

Bukti saintifik tentang keupayaan Gymnema untuk menurunkan gula darah tidak mencukupi untuk mengesyorkannya sebagai ubat diabetes yang berdiri sendiri. Walau bagaimanapun, penyelidikan menunjukkan potensi yang kuat. Kajian mencadangkan bahawa pengambilan 200-400 mg asid gimnemik mengurangkan penyerapan usus glukosa gula. 

Dalam satu kajian, Gymnema nampaknya meningkatkan kawalan gula darah pada penghidap diabetes jenis 2 dengan menurunkan paras gula darah. Kajian itu menyimpulkan bahawa mengurangkan gula darah selepas makan mengakibatkan penurunan purata paras gula darah dari masa ke masa. Ini boleh membantu mengurangkan komplikasi jangka panjang diabetes. Bagi mereka yang mempunyai gula darah tinggi atau HbA1c yang tinggi, Gymnema Sylvestre boleh membantu mengurangkan kadar gula darah puasa, selepas makan dan jangka panjang. Walau bagaimanapun, jika anda mengambil ubat penurun gula darah, berunding dengan doktor anda terlebih dahulu. 

Boleh Menyumbang kepada Tahap Insulin yang Menguntungkan dengan Meningkatkan Pengeluaran InsulinPeranan Gymnema dalam rembesan insulin dan penjanaan semula sel juga boleh menyumbang kepada keupayaan menurunkan gula darahnya. Tahap insulin yang lebih tinggi bermakna gula dikeluarkan daripada darah anda pada kadar yang lebih cepat. 

Jika anda mempunyai pradiabetes atau diabetes jenis 2, badan anda cenderung untuk tidak menghasilkan insulin yang mencukupi, atau sel anda menjadi kurang sensitif terhadapnya dari semasa ke semasa. Ini mengakibatkan paras gula darah tinggi secara konsisten. Gymnema sylvestre boleh merangsang pengeluaran insulin dalam pankreas anda, menggalakkan penjanaan semula sel pulau kecil yang menghasilkan insulin. Ini boleh membantu menurunkan paras gula dalam darah anda. 

Banyak ubat tradisional membantu meningkatkan rembesan dan sensitiviti insulin. Walau bagaimanapun, terapi herba semakin mendapat momentum dalam pembangunan ubat. 

Menariknya, metformin, ubat anti-diabetes pertama, adalah formulasi herba yang diasingkan daripada Galega officinalis. 

Meningkatkan Tahap Kolesterol.  

dan Trigliserida, Mengurangkan Risiko Penyakit JantungGymnema sylvestre boleh membantu menurunkan paras kolesterol LDL dan trigliserida "buruk". 

Walaupun Gymnema mendapat namanya daripada menurunkan paras gula darah dan mengurangkan keinginan gula, penyelidikan menunjukkan bahawa ia juga boleh mempengaruhi penyerapan lemak dan tahap lipid. Dalam satu kajian pada tikus yang mengamalkan diet tinggi lemak, ekstrak Gymnema membantu mengekalkan berat badan dan menyekat pengumpulan lemak hati. Juga, haiwan yang diberi makan ekstrak dan diet lemak biasa mengalami tahap trigliserida yang lebih rendah. 

Satu lagi kajian mendapati bahawa ekstrak Gymnema mempunyai kesan anti-obesiti pada haiwan yang diberi diet tinggi lemak. Ia juga menurunkan lemak darah dan paras kolesterol LDL "buruk". Di samping itu, kajian pada orang yang sederhana obes menunjukkan bahawa ekstrak Gymnema menurunkan trigliserida dan kolesterol "LDL" yang tidak baik masing-masing sebanyak 20.2% dan 19%. Lebih-lebih lagi, ia meningkatkan tahap kolesterol HDL "baik" sebanyak 22%. 

Tahap kolesterol LDL dan trigliserida "buruk" yang tinggi adalah faktor risiko penyakit jantung. 

Oleh itu, kesan positif Gymnema Sylvestre pada tahap LDL dan trigliserida boleh menyumbang kepada risiko penyakit jantung yang lebih rendah. 

Boleh Membantu Penurunan Berat Badan. 

Ekstrak Gymnema Sylvestre telah terbukti membantu penurunan berat badan pada haiwan dan manusia.Ini adalah salah satu bahan yang sangat penting kerana kebanyakan orang mempunyai berat badan berlebihan. Satu kajian selama tiga minggu menunjukkan penurunan berat badan pada tikus diberi ekstrak air Gymnema Sylvestre. Dalam kajian lain, tikus pada diet tinggi lemak yang diberi ekstrak Gymnema mendapat kurang berat badan. 

Lebih-lebih lagi, kajian terhadap 60 orang yang sederhana obes yang mengambil ekstrak Gymnema mendapati penurunan berat badan sebanyak 5-6%, serta mengurangkan pengambilan makanan. Defisit kalori yang konsisten boleh mengakibatkan penurunan berat badan.Dengan menyekat reseptor manis pada ciratarasa anda, Gymnema Sylvestre mungkin menyebabkan anda kurang makan makanan manis dan mengambil lebih sedikit kalori. 

 Membantu Mengurangkan Keradangan Kerana Kandungan Tannin dan Saponin. 

   Keradangan memainkan peranan penting dalam proses penyembuhan badan anda. Sesetengah keradangan adalah baik, seperti apabila ia membantu melindungi badan anda daripada organisma berbahaya dalam kes kecederaan atau jangkitan. Pada masa lain, keradangan mungkin disebabkan oleh persekitaran atau makanan yang anda makan. Walau bagaimanapun, keradangan gred rendah kronik boleh menyumbang kepada pelbagai masalah kesihatan. 

    Kajian telah mengesahkan hubungan antara pengambilan gula yang berlebihan dan peningkatan penanda keradangan pada haiwan dan manusia. Keupayaan Gymnema Sylvestre untuk mengurangkan penyerapan gula dalam usus anda juga mungkin membolehkannya mengurangkan keradangan yang disebabkan oleh pengambilan gula yang berlebihan. 

Lebih-lebih lagi, Gymnema nampaknya mempunyai ciri anti-radang sendiri. Ini dianggap disebabkan oleh kandungan tanin dan saponin, yang merupakan sebatian tumbuhan yang bermanfaat. Daun Gymnema Sylvestre dianggap sebagai imunostimulasi, bermakna ia boleh mengawal sistem imun, mengurangkan keradangan.  

   Penghidap diabetes bukan sahaja mengalami gula darah tinggi dan rintangan insulin tetapi mungkin juga mengalami penurunan tahap antioksidan, yang boleh menyumbang kepada keradangan. 

   Disebabkan sifat anti-radangnya, Gymnema Sylvestre boleh membantu mereka yang menghidap diabetes dan gula darah tinggi dalam pelbagai cara, termasuk melawan keradangan.         

      B-COMPLEX – Apakah Vitamin B kompleks dan fungsinya?  

Vitamin B kompleks memberikan anda lapan vitamin B: B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niasin), B5 (asid pantotenik), B6 (piridoksin), B7 (biotin), B9 (folat), dan B12 (kobalamin). 

Setiap vitamin B mempunyai set manfaat kesihatan mereka sendiri untuk tubuh anda. Walau bagaimanapun, jika seseorang itu mengambil B-complex, mereka akan mendapat kesan sinergi Vitamin B dalam badan mereka. 

Antara faedah yang boleh kita rasai daripada penggunaan Vitamin B kompleks ialah : 

Menukarkan Makanan Kepada Tenaga. 

Vitamin B banyak terlibat dalam proses menukar makanan kepada tenaga. Sesetengah membantu memetabolismekan karbohidrat, manakala yang lain memecahkan lemak dan/atau protein. Oleh itu, anda akan berasa kurang mengantuk selepas makan. 

Menyokong Kesihatan Otak.  

Terutamanya vitamin B6, B9, dan B12 memainkan peranan khusus dalam metabolisme homocysteine, yang membantu mengurangkan risiko penurunan kognitif dan demensia. 

Menghasilkan Sel Darah Merah. 

 Vitamin B2 juga diperlukan untuk pengeluaran dan pertumbuhan sel darah merah, begitu juga vitamin B9. Walaupun vitamin B5 memainkan peranan dalam pengeluaran sel darah merah, ia juga membantu mengurangkan jumlah kolesterol yang dihasilkan oleh badan. Dan vitamin B6, yang penting untuk lebih daripada 100 tindak balas enzim yang berbeza dalam badan, membantu dalam pembentukan hemoglobin, yang juga membolehkan sel darah merah membawa oksigen melalui darah. 

Menggalakkan Kesihatan Sistem Saraf. 

Vitamin B2 menyihatkan mata, sistem saraf dan kulit. Ia membantu dalam penukaran makanan kepada tenaga dan menyokong enzim dalam badan untuk berfungsi dengan baik. Kekurangan Vitamin B2 dan B12 sebenarnya boleh menyebabkan kerosakan saraf. Oleh itu, bagi mereka yang mengalami masalah saraf, disyorkan untuk menambah Vitamin B kompleks untuk kesihatan yang optimum. 

Menyokong Penghasilan Hormon.  

Vitamin B3 dan B5 diperlukan untuk penghasilan hormon dalam kelenjar adrenal, seperti hormon seks dan tekanan. Vitamin B6 merangsang neurotransmitter dan hormon yang mempengaruhi mood dan mengawal jam biologi badan, yang sangat penting bagi mereka yang sukar tidur. 

Mengurangkan Tekanan. 

Penyelidikan menunjukkan bahawa vitamin B tertentu boleh membantu mengurangkan tekanan. Kajian 2019 yang diterbitkan dalam Nutrien menentukan bahawa suplemen vitamin B boleh memberi manfaat kepada mood. 

Apakah kromium dan fungsinya?  

Kromium ialah mineral surih penting yang boleh meningkatkan sensitiviti insulin dan meningkatkan metabolisme protein, karbohidrat dan lipid. Ia adalah unsur logam yang diperlukan oleh orang ramai dalam kuantiti yang sangat kecil. Walau bagaimanapun, ia adalah bahan penting yang membantu memetabolismekan makronutrien (protein, karbohidrat, dan lemak) dan membekalkan tenaga kepada otot dan otak. 

Jadi mengapa anda memerlukan kromium?  

Dengan kromium, badan anda boleh mengawal toleransi glukosa. Ini sebenarnya akan membawa kepada kawalan gula darah yang lebih baik pada penghidap diabetes.Selain itu, kekurangan kromium mengawal kolesterol yang kurang cekap, membawa kepada peningkatan peluang aterosklerosis dan penyakit jantung. 

Oleh itu, untuk membuat kesimpulan ini, ia adalah mineral yang sangat penting untuk badan anda mengawal dan mengawal gula darah dan kolesterol ke tahap optimum. 

 

Kesimpulannya, dengan menggunakan Habbatus Sauda anda boleh yakin bahawa semua ramuan berfungsi secara sinergi untuk memastikan kesihatan anda kekal optimum dan pada masa yang sama juga berpotensi membantu dalam keadaan seperti :-  

Sakit Saraf- Sakit sendi- Kebas tangan dan Kaki-Sakit lutut- Gastrik- Resdung- Batuk kronik- Spike Insulin- Gula Darah Tinggi- Tekanan darah tinggi- Kolesterol tinggi- Kesukaran bernafas- Keletihan dan Kurang tenaga- Sakit kepala berterusan- Air kencing berbuih. 
Older post Newer post